Smartphone abc - woordenlijst

Smartphone abc - verklarende woordenlijst

A
Animaties

Dit zijn bewegende beelden in het menu of tijdens het opstarten en uitschakelen van het toestel.

B
Batterij
Er zijn verschillende soorten batterijen of accu's voor je telefoon. Li-Ion batterijen zijn het beste vanwege het feit dat deze zeer frequent opgeladen kunnen worden zonder dat deze in de toekomst steeds sneller op raken. Andere soorten batterijen zoals NiMH NiCAD kunnen ook frequent opgeladen worden, echter deze batterijen raken wel eerder op.
Besturingssysteem
Vanuit de fabrikant wordt altijd aangegeven met welk besturingssysteem het toestel compatible is om bijvoorbeeld foto's te versturen, MP3's laden op het toestel etc., voorbeelden hiervan zijn Microsoft of Symbian.
BlackBerry
BlackBerry is een apparaat waarmee je altijd en overal je e-mail kunt ontvangen en versturen. Het apparaat beschikt over een qwerty toetsenbord om zo snel een e-mail te kunnen schrijven. Daarnaast heeft deze een uitgebreide agenda, contacten, taken en snelle GPRS toegang. Uiteraard is alles te synchroniseren met Outlook. Verder is de BlackBerry te gebruiken als normale mobiele telefoon.
Bluetooth
Bluetooth is een techniek die het mogelijk maakt om met andere Bluetoothapparatuur draadloos te communiceren. Het is in principe een radioverbinding voor spraak en data. Dankzij Bluetooth heb je geen draden of kabels tussen de mobiele telefoon en bijvoorbeeld een headset of computer meer nodig. Je kunt twee apparaten met Bluetooth tot ongeveer 10 meter afstand met elkaar verbinden. Met je telefoon kun je draadloos bellen door middel van een Bluetooth headset, draadloos gegevens kopiŽren naar een andere mobiele telefoon en gegevens uitwisselen met je computer. Met Bluetooth heb je geen 'zicht'-verbinding nodig, oftewel Bluetooth werkt ook door vaste materialen (bijvoorbeeld een muur) heen, met uitzondering van metaal. Heeft bijvoorbeeld je mobiele telefoon wel Bluetooth maar je PC niet, dan kan je in de meeste gevallen met een Bluetooth adapter je PC alsnog geschikt hiervoor maken.

C
Camera
De meeste telefoons hebben een geÔntegreerde camera. Hoe hoger de resolutie van deze camera, des te beter het beeld wordt.
Connectiviteit
Verschillende manieren waarop de telefoon kan communiceren met andere apparatuur. De meest gebruikte manieren zijn Bluetooth en Infrarood.

D
Datakabel
Met deze kabel kun je ervoor zorgen dat gemaakte foto's of video's van je telefoon overgezet kunnen worden naar je pc. Tevens kun je (als het toestel dit ondersteunt), bijvoorbeeld MP3 bestanden van je pc kopiŽren naar je toestel. Hetzelfde kan je doen door in plaats van de datakabel gebruik te maken van Bluetooth. Hiervoor moet je toestel wel de Bluetooth functionaliteit hebben. Dit werkt op dezelfde manier, maar is alleen draadloos.
Digitale zoom
Sommige camera's op de mobiele telefoons hebben een digitale zoom. Digitale zoom is het digitaal vergroten van een onderdeel van het plaatje. Dual Band Mobiele netwerken werken in verschillende landen met verschillende frequenties. Dual Band netwerken werken op 900 Mhz en 1800 Mhz. Deze twee frequenties zijn te gebruiken in Europa en het Verenigd Koninkrijk.
Duo Sim
Een Duo Simkaart is een tweede simkaart met hetzelfde mobiele nummer. Je kunt je nummer hiermee in twee telefoons gebruiken. Alleen, niet tegelijkertijd. Zodra je het ene toestel uitschakelt wordt de simkaart in het tweede toestel actief.

E
E-mail voorbereid
Dit wil zeggen dat je mobiele telefoon in staat is om e-mail te versturen en te ontvangen.
Edge Enhanced Data Rates for GSM Evolution
Je kunt hiermee hoge datasnelheden behalen. Qua snelheid zit Edge tussen GPRS en UMTS in.
EMS
Dit staat voor Extended Messaging Service. Deze biedt de mogelijkheid om simpele media, zoals korte geluidsbestanden, beeld en tekst te versturen en te ontvangen. Een EMS is een aaneenschakeling van verschillende SMS'jes, het toestel herkent dit en maakt dit automatisch tot 1 lange SMS.

F
FM Radio
Er zijn telefoons die een ingebouwde FM-radiofunctionaliteit in het toestel hebben.
Frequentie
Een type netwerk voor mobiele telefonie. Er zijn een aantal frequenties, te weten 850, 900, 1800, 1900 en 2100 MHz. In Nederland gebruiken we de 900 MHz of de 1800 MHz frequentie. In landen zoals bijvoorbeeld Amerika, Japan etc., worden andere frequenties gehanteerd. Let hier op als je naar het buitenland gaat. Voor Amerika heb je bijvoorbeeld een Triband toestel nodig. De frequentie voor toestellen wordt aangeduid met: ∑ Singleband: 900 MHz of 1900 MHz ∑ Dualband: 900 MHz en 1800 MHz ∑ Triband of Tripleband: 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz ∑ Quadband: 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz. ∑ UMTS: 2100 MHz. De frequentie van je toestel vindt je op de doos of in de handleiding.
Full-duplex carkit
Uitrusting voor de mobiele telefoon in de auto. Hiermee bel je handsfree in de auto. Het pakket bevat een houder, lader, microfoon, luidspreker en een externe antenneaansluiting.

G
Geheugen
Alle mobiele telefoons beschikken over een intern geheugen om telefoonnummers, foto's, video's, MP3's etc op te slaan. Sommige toestellen bieden de mogelijkheid om deze capaciteit uit te breiden met een extern geheugen, een geheugenkaart.
Geheugenkaart
Sommige toestellen beschikken over de mogelijkheid het intern geheugen uit te breiden met een geheugenkaart. Dit is handig als je veel foto's, video's of MP3's op je toestel wilt bewaren. Zo kun je de opslagcapaciteit vergroten. Deze geheugenkaarten kan je in veel gevallen ook gebruiken voor bijvoorbeeld een digitale camera, PDA of MP3 speler. Er zijn een aantal verschillende soorten geheugenkaarten. De meest gebruikte geheugenkaart types zijn de SD of een (Trans)Flash kaart. Controleer voordat je een kaart wilt kopen, wat voor type kaart jouw toestel ondersteunt.
GPRS ( General Packet Radio Service)
GPRS is een manier van mobiel internetten zonder continu in te hoeven bellen. Je bent dus altijd online en je betaalt voor dat wat je verzendt.
GPS
Staat voor Global Positioning System. Dit is een navigatiesysteem dat gebruik maakt van satellietsignalen om je positie te bepalen.
GSM
Staat voor Global System for Mobile communications. GSM is de eerste standaard voor mobiele telecommunicatie.

H
Handsfree modus
Dit wil zeggen dat je het spraakgeluid op een speaker kunt zetten, zodat je 'handenvrij' kunt communiceren.
Headset
Dit is een hoofdtelefoon om handsfree te bellen.
HSDPA
High Speed Downlink Packet Access is een opwaardering van het umts-netwerk. HSDPA maakt efficienter gebruik van het radiospectrum (gebruikers krijgen elke 2 milliseconde een nieuw kanaal toegewezen, in plaats van elke 20 milliseconden) en meer bits per radiosymbool, wat leidt tot een hogere doorvoer.

I
I-Mode
Dit is een techniek van KPN. Behalve bellen kun je er ook mee internetten, dit werkt 2 tot 4 keer zo snel als GSM. De websites die je hiermee kan bezoeken zijn als het ware normale websites aangepast aan het kleine scherm van de telefoon.
IMEI
Elke mobiele telefoon heeft een 15-cijferig nummer, deze wordt de IMEI code genoemd. IMEI staat voor International Mobile Equipment Identification, het is het serienummer van je GSM, verder staat dit los van je simkaart. Het is verstandig om dit nummer te noteren en te bewaren, het IMEI nummer is namelijk belangrijk als je toestel onverhoopt gestolen wordt. Met dit nummer kan de politie jouw telefoon identificeren en daar actie op nemen. Dit serienummer kun je over het algemeen op drie plaatsen terug vinden: ∑ Op een wit stickertje onder de accu ∑ Op de zijkant van de doos van de telefoon op een wit stickertje ∑ Door op de GSM *#06# in te toetsen Infrarood Infrarood ook wel irDA genoemd, is een manier van optisch communiceren tussen apparaten. Met infrarood heb je een zichtverbinding nodig, wat betekent dat de apparaten elkaar moeten kunnen "zien". De verbinding is hierdoor minder stabile als bijvoorbeeld een Bluetoothverbinding of een verbinding met een datakabel. Met infrarood kunnen bijvoorbeeld visitekaartjes verzonden worden, maar ook een internet verbinding met een laptop opgezet worden.
Ingebouwde antenne
Dit wil zeggen dat de antenne niet meer zichtbaar is omdat deze is geÔntegreerd in het toestel.

J
JAVA
Dit is een programmeerplatform. Steeds meer mobiele telefoons ondersteunen deze functionaliteit, hiermee kun je spelletjes etc. met je telefoon downloaden en installeren.
Jog Dial
Draaiwieltje aan de zijkant van sommige mobiele telefoons om het menu te besturen.

K
Kleurenscherm
Het beeldscherm van het toestel wordt in kleur weergegeven. Hoe meer kleuren het beeldscherm kan weergeven hoe mooier het beeld. Momenteel zijn er verschillende aantallen in kleuren, bijvoorbeeld: ∑ 4.096 kleuren ∑ 65.536 kleuren ∑ 262.144 kleuren

L
LCD Type
LCD staat voor Liquid Crystal Display. Dit is een klein, energiezuinig schermpje dat is ingebouwd in een telefoon. Hierop kun je zien wat de status is van de telefoon en wie je belt.

M
Mediaplayer
Met telefoons die een mediaplayer bevat kan je muziek luisteren, foto's of video's bekijken.
MMS Multimedia Messaging Service
Dit is een verlengde van SMS. Met MMS kun je naast tekst ook multimedia toevoegen zoals een foto, muziek of gesproken tekst. De MMS-berichten kunnen verstuurd worden naar een andere mobiele telefoon met MMS-ondersteuning of naar een e-mailadres.
MP3
MP3 is een bestandsformaat om audio (bijvoorbeeld muziek) op te slaan en af te spelen op de computer, MP3 speler of mobiele telefoon. Het voordeel van MP3's is dat de kwaliteit prima zijn en het relatief kleine bestanden zijn.

N
Nummergroepen
Hiermee kun je mensen in je telefoonboek onder een bepaalde groep plaatsen. Bijvoorbeeld je collega's. Je kunt die groepen personaliseren door bijvoorbeeld een beltoon toe te kennen.

O
Opwaarderen
Bijstorten van beltegoed op een prepaidkaart.
Outlook synchronisatie
Met sommige toestellen kun je het telefoonboek, afspraken etc. synchroniseren (gelijk laten stellen) met elkaar.

P
PDA Personal Digital Assistent
Dit is een verzamelnaam voor hand- of zakcomputers. Het is als het ware een verlengstuk van de pc aangezien je hiermee kan internetten, e-mailen en synchroniseren met je eigen PC. De PDA is bovendien handzaam waardoor je deze overal mee kan nemen.
PHF Portable Handsfree
Hoofdtelefoon met microfoon om handsfree mee te bellen.
PIN Code Personal Identity Number
Deze code beveiligt de simkaart. Deze wordt gevraagd bij het aanzetten van het toestel.
Pixel
Het woord pixel staat voor Picture Element, ofwel een beeldpunt op een scherm. Het is de kleinste eenheid waaruit een beeldscherm is opgebouwd.
Polyfone beltoon
Dit is een beltoon met meerstemmige klanken waardoor deze realistisch klinkt.
Prepaid
Dit is een systeem waarbij je vooraf beltijd inkoopt op basis van opwaardeerkaarten. Hierbij zit je niet vast aan een contract en bepaal je zelf hoeveel je uit wilt geven. Dit is voornamelijk interessant wanneer je alleen bereikbaar wilt zijn en zelf niet vaak belt.
PUK Code Personal Unblocking Key
Hiermee kun je na het 3x foutief invoeren van je PIN code, de PIN code deblokkeren. Deze code wordt bij je simkaart geleverd.
Push to talk
Dit komt neer op het welbekende walkie talkie effect. Je hoeft geen telefoonnummer te draaien maar slechts op een knop te drukken om een gesprek met een of meerdere personen tot stand te brengen. Wel moet de andere persoon of personen ook een toestel hebben die Push to talk ondersteunt.

Q
Quad Band
Wanneer het toestel Quad Band heeft, werkt deze op de 850, 900, 1800 en 1900 MHz frequenties.

R
Resolutie
De resolutie geeft de kwaliteit van het beeld aan. De scherpte van het beeld wordt bepaald door de grootte van het scherm, het aantal kleuren en de resolutie. Hoe meer pixels hoe scherper het beeld. Hoe hoger de resolutie, des te beter de kwaliteit.
Ringtone
Dit is de beltoon die je hoort wanneer je gebeld wordt.
Ringtone Composer
Hiermee kun je zelf ringtones componeren in het toestel.
Roaming
Als je in het buitenland bent, wordt je eigen netwerk automatisch overgeschakeld naar het netwerk van de buitenlandse provider.

S
SIM Lock
Dit is een soort slot op je toestel, waardoor je gedurende een jaar gebonden bent aan het netwerk waarbij je het toestel hebt aangeschaft. Na een jaar kun je kosteloos een "unlock code" aanvragen bij de provider om het toestel SIM lock vrij te maken. Dit geldt zowel voor toestel met abonnement als toestel met prepaid.
SIM Only
Wanneer je toe bent aan een nieuw abonnement, maar geen nieuw toestel hoeft te hebben, is een SIM Only abonnement een uitkomst. Dit is een abonnement waarbij er hoge kortingen op het abonnement gegeven wordt. De abonnementskorting wordt verwerkt in de factuur, waardoor je het Sim Only abonnementsbedrag betaalt in plaats van de normale abonnementskosten.
Simkaart
Een simkaart is een kleine chipkaart die door de plaatsing in de mobiele telefoon het mogelijk maakt om op het netwerk van je provider te bellen. Aan elke Simkaart is ter beveiliging een PINcode en een PUKcode verbonden.
Singleband
Mobiele netwerken werken in verschillende landen met andere frequenties. Singleband netwerken werken op 900 Mhz of 1900 Mhz, in Europa gekochte singelband toestellen zijn meestal alleen in Europa te gebruiken.
Smartphone
Dit is een combinatie van een GSM en een PDA. Dit wil zeggen dat je met je toestel kunt bellen, internetpagina's bekijken, synchroniseren met Microsoft Outlook of Lotus Notes en verbinding maken met bedrijfsnetwerken.
SMS Short Messaging Service
Ieder toestel ondersteunt deze functie. Je kunt er tekstberichten mee versturen en ontvangen. Het versturen van zo'n bericht is niet duur en erg handig als je kort iets wilt melden.
Spraakherkenning
Software waarmee de mobiele telefoon stemmen herkent, met spraakherkenning is bijvoorbeeld voicedialing mogelijk.
Spreektijd
De totale tijd dat gesproken kan worden met een volgeladen batterij.
Standbytijd
Het aantal uren dat de batterij meegaat, zonder gebruik van de telefoon.

T
T9
Dit is de afkorting voor Text on 9 keys. T9 wordt gebruikt bij het versturen van een SMS en is een tekstinvoerhulp. T9 herkent de meest gangbare woorden en doet een suggestie van een woord dat je in wil voeren, waardoor je minder hoeft te tikken. Je kunt het woordenboek waar T9 gebruik van maakt uitbreiden door veelgebruikte woorden zelf toe te voegen.
Triband
Mobiele netwerken werken in verschillende landen met andere frequenties. Triband of Triple Band netwerken werken op 900 MHz, 1800 MHz en 1900 MHz. Deze extra frequentie zorgt ervoor dat je overal kunt bellen in Europa, Afrika, AziŽ en bijna overal in Noord-Amerika en AustraliŽ.
Trilfunctie
Functie die ervoor zorgt dat wanneer je gebeld wordt, het toestel gaat trillen. Handig wanneer je bijvoorbeeld in vergadering bent.

U
UMTS
De afkorting betekent Universal Mobile Telecommunications System. UMTS, ook wel de derde generatie mobiele netwerken genoemd is een nieuw type netwerk. UMTS is een nieuwe standaard voor Europa en AziŽ en zal in de loop der tijd de huidige GSM standaard gaan vervangen. In vergelijking met GSM kun je met UMTS veel betere signalen ontvangen, waardoor steeds meer multimedia diensten zoals videobellen en snel internet op de mobiele telefoon beschikbaar worden.

V
Voicedialing
Je kan hiermee het telefoonboek van je telefoon voorprogrammeren, waardoor de telefoon als je de naam van een contactpersoon inspreekt, die persoon laat bellen.
Voicemail
Antwoordapparaat voor je mobiele telefoon.
Voicerecorder
Toestellen die deze functie ondersteunen, kunnen gesprekken opnemen.

W
WAP
Wireless Application Protocol. Dit is een open applicatie waarmee je met je telefoon informatie en andere diensten kunt benaderen. Tevens kun je er webpagina's mee benaderen, deze hebben echter beperkte mogelijkheden.
Wifi
Hiermee kun je een draadloze LAN verbinding tot stand brengen. Wifi is een standaard voor draadloze netwerken, hetzij via radiogolven hetzij via infarood licht. WiFi kan interfereren met Bluetooth, maar met grotere reikwijdte en stroomgebruik. Deze standaard gebruikt dezelfde snelheid als de IEEE 802.11, maar maakt gebruik van een andere modulatietechniek om een snelheid van 11 Mbps te kunnen realiseren.
Wireless
Zie Wifi.

X
Xpress-on-covers
Verwisselbare covers voor je telefoon.

De nieuwe iPhone 3GS